Анкета

Вслушвате ли се в думите на хората около Вас?

Крави и сърни се насочват по елетропроводите

Повечето крави и сърни стоят в посока север-юг, но високоволтовите електропроводи объркват животните, съобщи Асошиейтед прес.

Край електропроводи на североизток-югозапад или северозапад-югоизток животните пасат в произволна посока.

Когато електропроводите са ориентирани на изток-запад, животните застават в същата посока, твърдят Хинек Бурда и Сабине Бегал от факултета по биология на университета на Дуисбург-Есен и техни чешки колеги.

Учените са изследвали посоката на кравите и сърните със спътникови снимки. Екипът обявява, че ориентацията на кравите в посока север-юг е по земното магнитно поле.

Земното магнитно поле се използва от птици при дългите им полети. Смята се, че го усещат и някои костенурки и риби.

Ново изследване потвърждава, че животните реагират на магнитните сили, защото електропроводите също създават магнитно поле. Вятърът и времето също могат да се отразят върху посоката на кравите. Когато тези фактори не са значими обаче, две-трети от животните застават в посока север-юг.

назад ...

Дори една чаша газирана напитка на ден може да увреди паметта на тийнейджъра

Само една газирана напитка на ден може да повреди паметта на тийнейджърите.

Изследователи от Университета на Южна Калифорния открили, че напитки, пълни със захар, може да повлияят на способността на хората да се учат. Освен че причиняват затлъстяване, напитките също правят младежите по-агресивни. Нови експерименти са установили, че тези напитки увреждат активност на мозъка, както и способността за запаметяване на информация.

прочети повече ...

Моментът от развитите на едно момиче, когато то достига полова зрялост, влияе на риска от заболявания

Възрастта, на която едно момиче достига пубертета, може да повлияе на нейния риск от развитие на диабет, сърдечни заболявания и рак на гърдата по-късно в живота.

Едно ново проучване, проведено в Университета в Кеймбридж, е открило, че възрастта, на която едно момиче достига полова зрялост, се определя от това от кой родител момичето наследява специфични гени. Щампованите гени са набор от гени, които се наследяват само от един родител и като такива, дейността им се различава в зависимост от това от кой родител идват.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии