Анкета

Вслушвате ли се в думите на хората около Вас?

Крави и сърни се насочват по елетропроводите

Повечето крави и сърни стоят в посока север-юг, но високоволтовите електропроводи объркват животните, съобщи Асошиейтед прес.

Край електропроводи на североизток-югозапад или северозапад-югоизток животните пасат в произволна посока.

Когато електропроводите са ориентирани на изток-запад, животните застават в същата посока, твърдят Хинек Бурда и Сабине Бегал от факултета по биология на университета на Дуисбург-Есен и техни чешки колеги.

Учените са изследвали посоката на кравите и сърните със спътникови снимки. Екипът обявява, че ориентацията на кравите в посока север-юг е по земното магнитно поле.

Земното магнитно поле се използва от птици при дългите им полети. Смята се, че го усещат и някои костенурки и риби.

Ново изследване потвърждава, че животните реагират на магнитните сили, защото електропроводите също създават магнитно поле. Вятърът и времето също могат да се отразят върху посоката на кравите. Когато тези фактори не са значими обаче, две-трети от животните застават в посока север-юг.

назад ...

Канабисът уврежда сърцето

Пушенето на канабис може да има опустошителен ефект върху сърцето.

Лекарите казват, че рискът се увеличава с почти пет пъти в първия час след като цигарата е изпушена. Те цитират случай, при който 21-годишен мъж е получил инфаркт след пушенето на канабис - и казват, че наркотикът е бил причината. Доклада описва, че мъжа е пушил марихуана и цигари редовно.

Той пристигнал в спешното отделение на Университетската болница в Уелс в Кардиф оплаквайки се от остра болка в лявата част на гърдите му, която е продължила половин час.
Казал, че болката започнала след като играл футбол.

прочети повече ...

Дори една чаша газирана напитка на ден може да увреди паметта на тийнейджъра

Само една газирана напитка на ден може да повреди паметта на тийнейджърите.

Изследователи от Университета на Южна Калифорния открили, че напитки, пълни със захар, може да повлияят на способността на хората да се учат. Освен че причиняват затлъстяване, напитките също правят младежите по-агресивни. Нови експерименти са установили, че тези напитки увреждат активност на мозъка, както и способността за запаметяване на информация.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии