Анкета

Вслушвате ли се в думите на хората около Вас?

Крави и сърни се насочват по елетропроводите

Повечето крави и сърни стоят в посока север-юг, но високоволтовите електропроводи объркват животните, съобщи Асошиейтед прес.

Край електропроводи на североизток-югозапад или северозапад-югоизток животните пасат в произволна посока.

Когато електропроводите са ориентирани на изток-запад, животните застават в същата посока, твърдят Хинек Бурда и Сабине Бегал от факултета по биология на университета на Дуисбург-Есен и техни чешки колеги.

Учените са изследвали посоката на кравите и сърните със спътникови снимки. Екипът обявява, че ориентацията на кравите в посока север-юг е по земното магнитно поле.

Земното магнитно поле се използва от птици при дългите им полети. Смята се, че го усещат и някои костенурки и риби.

Ново изследване потвърждава, че животните реагират на магнитните сили, защото електропроводите също създават магнитно поле. Вятърът и времето също могат да се отразят върху посоката на кравите. Когато тези фактори не са значими обаче, две-трети от животните застават в посока север-юг.

назад ...

Дори една питие, изпито на 14-годишна възраст, може да превърне тийнейджъра в алкохолик

Само една чаша вино или бира, изпита на 14-годишна възраст, може да помогне на един тийнейджър да се пристрасти към алкохола, твърдят учени.

Ранният опит с алкохола е една от многото фактори, които могат да бъдат използвани за идентифициране на бъдещи алкохолици, заявяват експерти. Други фактори включват личностни черти като търсене на силни емоции, фамилна анамнеза, генетиката и мозъчната структура. Комбинирайки тези фактори заедно, учените са в състояние да предвидят кой от една голяма група от 14-годишни ще прекалява с алкохола след 16-годишна възраст с точност 70 на сто.

прочети повече ...

Пушенето на марихуана в тийнейджърските години понижава коефициента за интелигентност

Пушенето на канабис в тийнейджърските години понижава коефициента на интелигентност и в зряла възраст и може да окаже влияние върху целия живот, предупреждават учени.

Американски изследователи са открили, че вредните ефекти на наркотика остават дори ако потребителите са спрели да пушат марихуана като възрастни. Те казаха, че тийнейджърите са изправени пред повишени рискове от пушенето на канабис, защото мозъкът се развива бързо в този възраст.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии