Анкета

Вслушвате ли се в думите на хората около Вас?

Историята на празника на любовта Свети Валентин

В Деня на влюбените, 14 февруари, милиони хора по света честват празника на любовта - денят на Свети Валентин.

А историята му идва от древен Рим - на 15 февруари са празнували Луперкалиите - празник на изобилието, посветен на покровителя на стадата Фавън (едно от имената му било Луперк).

Предишнният ден се посвещавал на римската богиня на брака, майчинството и жените - Юнона. През този ден девойките пишели любовни писма, слагали ги в голяма урна, а след това мъжете изваждали писмата. Всеки мъж трябвало да ухажва девойката, чието писмо е изтеглил, според волята на боговете.

14 февруари е наричан и ''Сватбата на птиците'', тъй като се смятало, че птиците си избират партньор през втората седмица от втория месец на годината.

И накрая най-романтичната версия.

През трети век в Рим живял лекар, който се казвал Валентин, а го наричали ''гастрономически лекар'', защото гледал да предписва вкусни лекарства. За да придаде по-приятен вкус на горчивите билки, той ги смесвал с мляко или мед, а раните промивал  с вино.

Свети Валентин бил и свещеник, живял по времето на император Клавдий Втори, който водил много войни. Императорът бил затруднен при набирането на нови войници и решил, че причината за това се крие в привързаността на мъжете към съпругите и семействата им. Затова той забранил сватбите и годежите, но Валентин тайно венчавал влюбените и се молел за пациентите си.

Веднъж при него дошъл надзирател от затвора и го помолил да излекува сляпата му дъщеря. Лекарят знаел, че слепотата била неизлечима, но обещал, че ще направи всичко възможно момичето да прогледне.

Направил мехлем за очите й и наредил момичето да дойде пак при него след известно време. Минали няколко седмици, но девойката така и не прогледнала. Но нито тя, нито баща и не губили вяра и продължавали с мазането на очите. Един ден римски войници нахълтали в дома на Валентин, унищожили лекарствата, а него го арестували заради религиозните му убеждения.

Бащата на сляпата му пациентка искал да му помогне, но нямал тази възможност. Единственото нещо, което успял да направи, било да му занесе хартия и мастило. Валентин написал прощално любовно писмо на девойката, а след няколко часа го екзекутирали. Надзирателят предал бележката на дъщеря си, тя я разгърнала и открила в нея жълт минзухар. На нея пишело: ''От твоя Валентин'' и станало чудо - девойката прогледнала.

Затова и днес картичките се подписват по този начин (истинското име не се пише, смята се, че получателят трябва сам да се досети, кой му изпраща валентинката).

През 496 г. римският папа Геласиус обявява датата на смъртта на светеца - 14 февруари за ден на Св. Валентин.

назад ...

Канабисът уврежда сърцето

Пушенето на канабис може да има опустошителен ефект върху сърцето.

Лекарите казват, че рискът се увеличава с почти пет пъти в първия час след като цигарата е изпушена. Те цитират случай, при който 21-годишен мъж е получил инфаркт след пушенето на канабис - и казват, че наркотикът е бил причината. Доклада описва, че мъжа е пушил марихуана и цигари редовно.

Той пристигнал в спешното отделение на Университетската болница в Уелс в Кардиф оплаквайки се от остра болка в лявата част на гърдите му, която е продължила половин час.
Казал, че болката започнала след като играл футбол.

прочети повече ...

Дори една чаша газирана напитка на ден може да увреди паметта на тийнейджъра

Само една газирана напитка на ден може да повреди паметта на тийнейджърите.

Изследователи от Университета на Южна Калифорния открили, че напитки, пълни със захар, може да повлияят на способността на хората да се учат. Освен че причиняват затлъстяване, напитките също правят младежите по-агресивни. Нови експерименти са установили, че тези напитки увреждат активност на мозъка, както и способността за запаметяване на информация.

прочети повече ...

АРХИВ

Август

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии